Princípium

2016.03.11 09:29    |    -sch-  

„Melyik ér többet: a nő, vagy a férfi? Mindegy. Bármelyik elérheti a legvégsőt: a teljességet. De mindegyik más módon: a férfi saját zárt lényét fejleszti egyre nyitottabbá, teljesebbé: a nő, mint egy puha melegség száll a végső puha, meleg fészekbe.” (Weöres Sándor)

Nőnek lenni jó. Ezt nem én állítom, látszik. Látszik a kislányon, aki az anyukája körömcipőjét próbálgatja, látszik a csitrin, akit nem lehet kirobbantani a fürdőszobából, látszik az anyukán, aki büszkén tolja a babakocsit és újságolja, hogy „már egyedül ülünk a bilin”, de látszik még az özvegyasszonyokon is, akik kékre festett hajjal ücsörögnek a ház előtt a padon és trécselnek.

Ennél már csak férfinak lenni jobb, mert a férfi tudja igazán értékelni a nőt, legyen az lány, csitri, csaj, fruska, bige, nőci, kisasszony, hölgy, menyecske, asszony, úrhölgy.

Azt hiszem, Karinthy írta, hogy ha egy üres szobában ül valaki, akkor ő csak egy ember. Ha belép a szobába egy ellenkező nemű valaki, akkor hirtelen az egyik férfi lesz, a másik pedig nő. A nő jelenléte teszi a férfit férfivá. Az a nő, aki általában épp emiatt nőiesség mögé rejti nőségét, igyekezve az idő ráncos arcába nevetni. Frizura, smink, ruha és az elmaradhatatlan táska. Néha nemcsak a hóna, a szeme alatt is, mert sikerült kiharcolnia az évtizedek során magának a jogot, hogy a házimunka mellé megkapja a családfenntartás rá eső részét is.

Ne feledjük, a Nemzetközi Nőnap elsősorban mozgalmi ünnep volt, sőt, munkásmozgalmi, s bár eredetileg New York-i szövőnőkre emlékezik, Magyarországon maga Rákosi pajtás tette kötelezővé, szovjet mintára március 8-án.

De szerencsére mi, férfiak, szép lassan, folyamatos aknamunkával, rózsacsokrokkal és bonbonokkal szép fokozatosan elvettük az élét. Nehogy már megkapják az egyenlő munkáért az egyenlő bért is! Elcukisodott a nőnap, ami már csak azért sem csoda, mert időközben talán már a négyrétegű toalettpapírnak is saját napja van. Nehéz így ünnepelni.

Kalocsai Néplap

Egyelőre még nem is kell, de majd jövő kedden ne felejtsenek el férfitársaim legalább egy-egy szál virággal vagy csak egy mosollyal kedveskedni hölgyismerőseiknek, jelezve, ha legalább erről a napról nem feledkeztünk el. A jutalom nem marad el: még a legvérmesebb feminista is vissza fog mosolyogni.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás