Régi ünnep új köntösben

2013.11.24 14:51   

14 évvel ezelőtt Halloween ünnepéről még nem tudtam semmit. Amikor Kanadában szolgáltam, akkor találkoztam ezzel az ünneppel, de ma már nem kell Kanadába menni, mert Magyarországon is kezd egyre jobban elterjedni ez az ünnep.

Mi tetszik az embereknek a Halloweenben? Amit az amerikai kultúrából érkező filmek mutatnak róla, az a buli, a vidámság, jelmezbe bújt felnőttek és gyerekek, csoki, cukorka és ajándékozás. Tetszetős kép. A magyar fiatalság körében is egyre nagyobb teret nyer az ünnep, jóllehet még nem olyan szinten, mint Kanadában vagy Amerikában. Ott ugyanis a társadalom minden szegmense valamilyen formában részt vesz benne: a gyerekek házról-házra járva édességet kéregetnek, a tinédzserek és a fiatalok Hall-ween partikra járnak, a felnőttek pedig már hetekkel korábban feldíszítik házukat. Ilyenkor az amúgy takaros előkertekből kísértetekkel, pókhálókkal, csontvázakkal, sírokkal „díszített” temetőt varázsolnak.

Mint minden ünnepnek, ennek is a régmúltba nyúló eredete van. A november elsejéhez legközelebb eső teliholdhoz – mely a boszorkányok újéve – kötődik. Az ősi hiedelem szerint ezen a napon a démonok hatalmuk csúcspontjához értek és meglátogatták a Földet. Halloween eredete a kelta Samhain, a halál és a gonosz lelkek urának ünnepe. Jóval (legalább 2000 évvel) Krisztus születése előtt, a nyugat-európai kelta népek druida papjai a nyár végét úgy ünnepelték, hogy áldozatokat mutattak be Samhainnak. A kelták november 1-jét tekintették a halál napjának, mert a levelek lehulltak, hamarabb sötétedett és a hőmérséklet is csökkent. Úgy hitték, hogy napistenük, Muck Olla ereje ekkor annyira megfogyatkozott, hogy Samhain, a halál istene felülkerekedik rajta, sőt október utolsó napján összegyűjti mindazok lelkeit, akik az előző évben meghaltak. Ezek a holtlelkek addig állatok testébe zárva töltötték az évet, de Samhain ünnepének az estéjén (október 31.) visszatérhettek korábbi otthonaikba és meglátogathatták az élőket. A druida papok vezették az embereket az ördögimádó szertartásokra, melyeken borjakat, lovakat, macskákat, fekete birkákat, sőt embereket és mindenféle dolgokat gyűjtöttek, tereltek össze, ketrecekbe zsúfolták és elégették azokat, mert úgy hitték, hogy ezzel megbékítik Samhaint és az ártó szellemeket távol tartják. Halloween tehát a halál ünnepe volt.

Hogyan jutottak hozzá ezekhez az áldozatokhoz? A druida papok és emberek házról házra jártak és áldozni való hízott borjút, fekete bárányt és embereket kértek. Azokat, akik nem adtak, megátkozták és megfenyegették, akik pedig tettek ki számukra ajándékot, azoknak bőséget ígértek és nem lettek megbüntetve. Ez az eredete a mai „Trick or Treat”, „Ajándékozz meg, vagy kitolok veled!” – felszólításnak. Ezzel a felhívással újra megidézik a druida praktikákat. Édességgel helyettesítik a régmúltbéli áldozatokat, de ugyanazoknak a gonosz lelkeknek a lecsillapítására szolgál.

Még a Halloween egyik jelképének számító vigyorgó-vicsorgó tökfej is ősi szimbóluma az elátkozott lelkeknek. Ma a kivájt tök a gyertyával kivilágított koponyát helyettesíti, mely évszázadokkal ezelőtt azon házak megjelölésére szolgált, ahol közösséget vállaltak a sátánista praktikákkal. A másik jelkép, a jelmez, ugyancsak druida halotti rítusokhoz kapcsolódik. Azok, akik részt vettek ezeken az égőáldozat bemutatásokon, a halálsikolyoktól transzba esve állatbőrökből és koponyákból készült jelmezekbe öltözve táncolták, őrjöngték körül a tüzet annak reményében, hogy ezzel kibékítik a gonosz szellemeket. Észak-Amerikában szeptembertől a pultok jelmezekkel, Halloween díszítésekkel és Halloween édességekkel vannak tele. Kanadában például az október közepére eső és kifejezetten keresztény eredetű állami ünnepről, a hálaadásról a kereskedelem teljesen elfelejtkezik és olyankor is Halloween kísértetbábuival és szörnyálarcaival van tele minden bolt.

Korunkban sokasodnak az okkult praktikák, előretörőben az új pogányság. Nem véletlen, hogy a mai boszorkányok és varázslók egyik legfontosabb napja éppen október 31., a kelta Samhain ünnep előestéje. Mindezek fényében úgy gondolom, hogy jó, ha tisztában vagyunk Halloween hátterével, eredetével. Mindenki maga dönt, hogy mit enged be családjába és saját életébe.

Bálint Miklós lelkipásztor


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás