Csípi a szemünket

Reklámbarikád

2009.01.15 13:32    |    Csapai Lajos  

Az első reklám, ha úgy tetszik „píár” (public relations, am. nyilvános kapcsolatok) valószínűleg az őskorban született, amikor a vademberek közül az egyik elkezdte verni a mellét a tábortűz körül, és artikulálatlan hangon hívta fel a többiek figyelmét saját erejére, a csoportban elfoglalt helyére, amit azok vagy elfogadtak, vagy beledobták az illetőt a tűzbe, megoldva ezzel az aznapi vacsora gondját is.

reklamb_283A reklámmal, ha akarjuk, ha nem, együtt kell élnünk, ha egyáltalán tudunk. Én speciel mindig a tévéreklám idején megyek ki a nappaliból, hogy egy szendvicset csináljak magamnak, viszont aligha tudom elhárítani a reklámnak azt az erőszakos fajtáját, amiről az immortalis.blog.hu készített fényképet a múlt év utolsó napjaiban. Mint láthatják, a táblareklámokkal elzárták a 48-asok terére vezető passzázst, így aki netán arrafelé igyekezett volna, tovább kellett mennie a következő lyukhoz, ha ugyan annál is nem efféle barikádba ütközik. Az már csak hab a tortán, hogy a táblák mögött ott láthatjuk kiélesítve a kövezetbe erősített, fémből hajlított izét, amire ékes magyar nyelvünk, legalábbis a tudtommal, még nem alkotott kifejezést. Talán a „pöcök” lenne adekvát erre a szóra, ám sajnálatos módon ennek több értelme is van, s nem mindegyik viselné el a nyomdafestéket. Ez is mutatja viszont, hogy ezek a reklámtáblák inkább csak polgárpukkasztási céllal kerültek oda, egy két nehezen idézhető megjegyzést kiváltva a járókelőkből.

Nem akarok kekeckedni, de az önkormányzatnak jobban oda kellene figyelnie az engedély nélküli közterület-foglalásokra, amiért más esetekben komoly bírságokat szoktak kiszabni, például akkor, ha valaki az építkezési sittet akárcsak ideiglenesen is a járdán tárolja. Ezek a táblák ugyanúgy akadályozzák a közlekedést, ezért a gazdáikkal való eljárásnak is akként kéne lefolynia, amiként más jogosulatlan közterület-foglalókkal szemben.

Aki azt hinné, hogy ehhez új szabályokat kéne alkotni, az téved: jelenleg hatályban van minden olyan városi rendelet, amely követhető normákat tartalmaz a város rendjét illetően, akár a csendről, akár a szemetelésből, akár egyéb elvárható közösségi magatartásról legyen is szó.

Ha szabad folyást engedünk efféle utcai barikádok építésének, előbb utóbb olyan lesz a helyzetünk, amit az öreg komcsi forradalmár, Dolores Ibarruri mondott bíztatásként a védőknek a falangisták támadása előtt: „No pasaran” (Nem törnek át).

Hacsak a táblákat nem visszük el onnan.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás