A rémhírek, tragédiák korát éljük

2008.07.04 11:04    |    -erzso-  

A híradások jóformán másról sem szólnak, mint természeti katasztrófákról, harcokról, gyilkosságról, tragikus halálesetekről és szinte már napi rendszerességgel kutyatámadásokról.

Szinte nincs is olyan hét, hogy az országos médiában ne röppenne föl hír valamilyen halálos vagy súlyos kimenetelű – gyermeket, időset ért – kutyatámadásról.

Ez alól már városunk sem kivétel.

Az elmúlt hónapokban rendkívül sok támadás történt Kalocsán. Utcákon, parkokban gyalogosokat, kerékpározókat vettek körül, haraptak meg a bandába tömörült kóbor kutyák, sőt a Kórház udvarán még ügyeletes orvost is.

A Kommunális Intézmény telepén idén, nem egész fél év alatt – még leírni is szörnyű – több, mint 70 kutyát fogtak be a város területén, melyből csak 13 talált új gazdára, 48-an viszont az állatorvost látták utoljára. A 70 azért is szörnyű szám, mivel az elmúlt években egész év alatt került ennyi „házi kedvenc” a telepre.

Igen! Ez egy telep, sintértelep! Nem menhely! Az ide kerülő kutyák nagy része 14 napnál tovább nem él, nem élhet. A tartás magas költségeit (élelem, védőoltások, őrzés, stb.) az Önkormányzat nem tudja felvállalni. Szerintem ezt nem is várhatjuk el.

Véleményem szerint, ha már a kutyatartás mellett döntünk, akkor kellő felelősségérzettel, elkötelezettséggel tegyük ezt. Aki erre nem képes, vagy nem hajlandó, az ne tartson kutyát.

Tarthatatlan az az állapot, hogy megunt, „feleslegessé” vált „társakat” az utcára tesznek „emberek”, vagy éppen a nem megfelelő tartás miatt szöknek el gazdájuktól az ebek, akik a társ, biztonság, élelem iránti igényüket csapatba verődve próbálják kielégíteni. Nem az állat a hibás, hanem mi, emberek, akik nem törődünk velük eléggé.

Hiába a sokszor emlegetett állatvédelmi törvény, ha az állattartók nem gondoskodnak „kis kedvenceikről”.

Mi, kutyatulajdonosok tudjuk a legtöbbet tenni a kutyákért, ha megfelelő körülmények között, zárt, mondhatnám „szökés-biztos” udvarban, szeretetben tartjuk őket. A szeretet és ragaszkodás, amit tőlük kapunk, megfizethetetlen. Ráadásul a közbiztonság is jelentősen javulhatna e téren. Tegyünk érte, hogy ne halljunk több kutyatámadásról szóló rémhírt, hogy ne haljon meg több kutyus miattunk!


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás