Repedések az Unión

2015.10.08 11:39    |    Maros Pál  

Az Európai Unió nevű 28 országos termék életgörbéje a növekedés szakaszából, az érettséget el sem érve, átcsapott a hanyatlás szakaszába. Miután a német pénzügyminiszter legyőzte a görögöket, a görögök a schengeni határ védelmén lazítottak, és megindult a mára megállíthatatlan emberáradat az EU leggazdagabb országaiba. Földrajzi helyzetünkből adódóan a menekültek útvonalába estünk. Mint schengeni külső határral rendelkezők, ránk hárult a Dublin 3-ból adódó feladat, a határon átlépők regisztrációja.

Nem lévén gyakorlatunk embertömegek fogadásában, mert eddig leginkább mi indultunk százezerszám (hatszázezer?) szerencsét próbálni a jobb élet reményében, igencsak nagy próba elé állított bennünket a feladat. Az Unió (gazdasági) érettséget elért országai – a menekültek célországai – előbb csak utalásokat tettek arra, hogy feladataink vannak ez ügyben, mintha mi nem tudtuk volna. A kioktatást a gazdagok általában szívesen alkalmazzák, ezzel is mutatva, hogy ők mennyire jobbak.

A napról napra növő emberáradat azonban elsöpörte a valamikor megfogalmazott, vállalt feladatok betartásának legkisebb esélyét is. Kezdeti tétovaságunk láttán már nemcsak utalgattak arra, hogy tartsuk be kötelezettségeinket, hanem hol erélyesen, hogy kioktatóan, hol pökhendien ránk ripakodtak. Ahelyett, hogy a szomszédainkkal valamilyen megoldás keresésébe fogtunk volna, azonnal visszavágtunk. Majd megmutatjuk nektek! És szinte napok alatt felhúztunk 170 km hosszon védőkerítést, és megint Európa megmentőjének érezhettük magunkat. Sportnyelven szólva közben hol mi kaptunk övön aluli ütést, hol mi vittünk be ennek, annak.

A magyar állapotokon felzúdult európai közvéleményre reagálásul a német kancellár asszony kijelentette: gyertek szírek, várunk benneteket. A hívást meghallván, hogy minden szírt vár az Ígéret földje, ostrom alá vették a menekültek a már elkészült schengeni védőhálót, és az itt készült képek bejárták a világsajtót, melyekről hiányzottak a turistacsalogató klisék. Füstbombák, vízágyúk, vérző fejek és síró gyerekek azt sugallták, hogy a gonosz magyarok útját állják annak, hogy százezrek mondjanak személyesen köszönetet Merkel asszonynak a szíves meghívásért.

A mérkőzés ma úgy áll, hogy a megépült határkerítés a célját, hogy elrettentsen, nem érte el. Amit azonban elért, az az, hogy sikerült összeveszni az összes érintett szomszéddal. Vigaszul megkaptuk, hogy a menekültek érkezését eufórikusan fogadók mára mintha kijózanodni látszanának és kezdik felismerni, mi is történik valójában.

Az Európai Uniót egy meggondolatlan hívószó, majd mi megmutatjuk, hogy kell ezt csinálni, olyan válságba sodorta, amire a pénzügyi válság okozta károkat még ki se hevert közösség egymás iránti szolidaritása megroppant. Kiderült, amit eddig is sejtettünk, hogy az Uniót nem egyenrangú tagok alkotják, hanem néhány egyenrangú és mi, a többiek, kiket egymás ellen ki- és felhasználnak.

Nagy tanulsága a dolognak, hogy ideje lenne végre belefogni egy olyan Magyarország építésébe, amelyet a szűkös munkalehetőségek miatt nem kell elhagyni és amelyik gazdaságilag elég erős ahhoz, hogy ne legyen kiszolgáltatottja, játékszere a nagyoknak. Ennek egy útja van. Olyan célokat megfogalmazni, melyek nem egy szűk, kivételezett csoport érdekeit elégíti csak ki, hanem a társadalom többségének támogatását bírja.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás