Rossz szomszédság, török átok

2015.08.28 10:22    |    -sch-  

Vagy az emberek ingerküszöbe csökkent, vagy a bosszúságok halma nőtt elviselhetetlenné, de lapunkhoz az utóbbi hetekben egyre több „lakossági panasz” érkezett.

A legtöbb embert érintő problémáról – a Rokkanttelepet és a lakótelepet elárasztó bűzről, zajongó szelidi nyaralókról korábbi számainkban külön írtunk. Ebben az írásunkban az „egyéni” problémákat próbáljuk lereagálni.

Sajnos a sajtó sokkal többet nem tehet, a nyilvánosság inkább csak egy szelep, hiszen az elviselhetetlen szomszédok ellen, akik valamilyen okból képtelenek betartani a „társadalmi együttélés szabályait”, vannak törvények, önkormányzati rendeletek. A polgári törvénykönyv meglehetősen átfogó megfogalmazása szerint a tulajdonos köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, mellyel másokat, de különösen szomszédait szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné. Ám tudjuk, hogy minden törvény annyit ér, amennyit sikerül belőle betartatni. Ez a feladat általában Csáki szalmája, az egyik hivatal szívesebben testálja a másik hatóságra, hiszen senki sem szeret pereskedni, kellemetlenkedni – többnyire épp csak a vétkes fél.

Két konkrét esetet muszáj megemlítenünk, mert e két problémás szomszéd esete túlmutat a szimpla bosszúságon, nem csak zavaró tényezők, hanem talán ön- és közveszélyesek is.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy egyikük tavaly kiugrott az erkélyéről – túlélte –, s idén már a szőnyegeit gyújtotta fel ugyanott, miután késsel fenyegetőzve végigjárta a polgármesteri hivatalt, most ismét a pszichiátrián várja, hogy kiengedjék.

A másik szomszéd folyamatosan be- és feljelentésekkel bombázza rendőrséget (amelyek miatt már felfüggesztett büntetést is kapott), a háza elcsúfítja a környezetét, s még a legnagyobb hőségben is műanyag- és gumihulladékkal tüzel, penetráns bűzzel és mérgező füsttel elárasztva az utcát.

Mindkét esetben a lakókörnyezetében élők már minden lehetséges fórumon jártak, a kellemetlen szomszédokról elmeorvosi szakértői vélemény is készült, s most már tényleg nem tudni, hogy ki is játszik a tűzzel?

Isten malmának kerekeinél csak a bürokrácia fogaskerekei forognak lassabban, s az utóbbi ráadásul felőrli a maradék idegeket is.

Akad azért Magyarországról biztató pozitív példa is: néhány hónapja elítélték az üllői bohócmaszkos férfit, aki négy éven(!) át a szó szoros értelmében terrorizálta a szomszédjait, egy nyugdíjas házaspárt. Megmérgezte kutyáikat, betörte ablakaikat, felgyújtotta a melléképületeiket, megrongálta gépjárműveiket. Szóval mindennek van határa.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás