Route 51

2009.11.20 22:21    |    -LP-  

Az Amerikában elhíresült Route 66, az amerikai 66-os út, mintájára, az 51-es útról is lassan legendák keringenek, és szinte minden megtörténik rajta, körülötte, érte. Kalocsán lassan véget ér egy többéves mizéria, és elkészül a Kalocsa – Dunapataj közti szakasz. Dunapataj és Solt között is igazán jó úton autózhatunk, valamint Dunavecse és Szalkszentmárton között is. Kisebb szakaszok figyelmen kívül hagyásával a sorban Kiskunlacháza következik.

Bizony elképzelhető, hogy eljutott a hír Lacházáig, a mi 51-es utunk készültségi fokáról, és az ott élő emberekben előtört az elégedetlenség. Teszem hozzá okkal, hiszen aki járt mostanában arra, tapasztalhatta az út kritikán aluli minőségét, és rettenetes állapotát.

A Magyar Közút Kht. többszöri ígérete ellenére sem valósult meg az 51-es főút felújítása, Kiskunlacháza polgárai ezért november 13-án reggel 8 órától 16 óráig autós demonstrációt tartottak. Követelték az 51-es főút kiskunlacházi szakaszának és tartozékainak 2010-ben történő teljes felújítását a korábban meghatározott tervek szerint. A demonstráció rendezői között volt a polgármester, alpolgármester, Kiskunlacháza Nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete, valamint egyéb civil szervezetek és a polgárőrség. A rendezvény politikamentes volt, ami abban nyilvánult meg, hogy az autókon csak a magyar nemzeti trikolor és a település zászlajának kitűzése volt engedélyezett. Az érintett szakasz csak 500 méter volt, és a rendezők meleg italt, valamint szendvicseket biztosítottak a résztvevőknek. Ez így egész jól hangzik, nem?

Hát nem mindenkinek.

Még a fent említett napon, 13-án este fél 7-kor megjelent egy plakát a szélsőséges megnyilvánulásairól ismert kurucinfo nevezetű portálon. (Jelenleg per folyik a portál szerkesztője ellen.) A plakáton szintén egy demonstrációt hirdettek meg félpályás útlezárás formájában november 20-ra a Jobbik Kiskunlacházi alapszervezetének rendezésében 15 és 18 óra között. Mivel egy héttel korábban volt egy politikamentes tüntetés, így csak arra tud gondolni a polgár, hogy ez nem felelt meg a Jobbiknak, hiszen a korábbi rendezvényen még meleg italt és szendvicseket is osztottak. Szinte egészen kézenfekvő, hogy a politikamentesség volt a korábbi demonstrációnak az a része, ami kiverte az Árpád-sávos és Jobbikos lobogókkal felszerelkező szélsőjobbnál a biztosítékot, és azonnal saját demonstrációt kellett meghirdetniük. Az én olvasatomban ez első, második, és száznegyvenedik nekifutásra is csak azt jelzi, hogy a cél nem is az út felújítása, hanem valami egészen más. Ha kételyek támadnának az olvasóban, hogy ez pusztán rosszindulatú feltételezés, akkor idéznék a Jobbikos plakát aljáról, amin a demonstrációt hirdetik:

„Számon kérve az ellopott felújítási forrásokat, valamint a felelősök elszámoltatását: TÜNTESSEN ÖN IS VELÜNK!”

Nos az, hogy Kiskunlacházán még nem került sorba az 51-es felújítása, még nem bizonyítja tényként, hogy bárki is lopott volna bármilyen forrásból. Nyilván nem volt elegendő ennek az érdekkörnek, hogy az út felújítását követeljék. Végtelen sajnálatos, hogy egy jó célt tűzve a zászlóra próbálnak embereket a Jobbik lobogó alá terelni.

Vagy ez már a kampány része, tisztelt hölgyeim és uraim?


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás