Félidőben

2008.11.13 10:24    |    Csapai Lajos  

Egy kicsit szégyenkezem, hogy nem jutott eszembe jobb ötlet a címet illetően, hiszen azt előttem olyan jól ismert szervezetek használták, mint az ÖKE, vagy éppen az önkormányzat a lakossági tájékoztató alcímében. Minden esetre, én nem kívánom elemezni ebben az írásban a választási ciklus eddig eltelt két esztendejét, inkább arra hegyezem ki e glossza megállapításait, amire a kétheti pártbrosúra majdnem egy egész lapot szánt, beleértve, hogy ugyanazt az ívet kétszer is belerakták az én példányomba.

Hogy TGA jogerős ítéletére az ellenzék úgy ráugrott, mint bika a tehénre, az legyen az ő dolguk, ezzel ez ügyben a jobbos-balos feljelentési arányt 5-0-ra növelhetik, s elláthatják a jobbi oldali médiakonglomerátumot (Magyar Nemzet, Hír Tv, Echo TV, satöbbi) a várost dehonesztáló elsőkezes információkkal és anyagokkal, amire képviselői esküjükben egyébként is fogadalmat tettek (?).

Rettenetesen el vagyok szontyolodva amiatt, hogy hagyományaink szellemében kollégáim közül egyik sem készíthet velem interjút, saját magamat meg nem akarom kérdezgetni, sem főszerkesztőként, sem társtulajdonosként. A már említett, jellegzetes színű médium befolyásos személyisége – csak azért nem főszerkesztő, mert az összeférhetetlenségi szabályok nem teszik lehetővé, hogy aki önkormányzati képviselő, az ilyen tisztséget töltsön be. Szakál Tibor e törvény előírása miatt mondott le korábban erről, de felesége révén megtartotta felügyeletét a kiadóhivatalban. Vagyis: nem a kútba, csak a kávájára, aztán belelökjük…

Mindezt azért hozom fel, mert Sz.T., akiről nemrégiben a megyei főügyész-helyettes interpretációjában olvashattak, most frontális támadást indított a Kalocsai Televízió főszerkesztője ellen. A testületi ülésen napirend előtti felszólalásában, mint azt elsőként hírül adtuk, azt szorgalmazta, hogy a főszerkesztő mondjon le, mert jogerősen pénzbüntetésre ítélték becsületsértés miatt. Engem ugyanez a bíróság rágalmazás miatt marasztalt el, és sújtott pénzbüntetéssel jogerősen. Hogy a lemondatós kedvében lévő Szakál engem miért választ le vádlott-társamról, azt megtudhatjuk a saját mikrofonállványának adott interjújában. Rólam egyebek közt azt írja, ami az ítélet indokolásából egyébként megtudható, nevezetesen, hogy nyugdíjas vagyok (több mint 42 év folyamatos munkaviszony után) és magánvállalkozó („független újságírói tevékenység” – ez áll a vállalkozói igazolványomban, büszke is vagyok rá!). Igaz, nem tudok meggyeshabost sütni, nem szereztem rövid idő alatt felsőfokú végzettséget, és soha nem akartam civil szervezetet alakítani, attól lustább vagyok. De nem ilyen minőségben vagyok e lap főszerkesztője, hanem a Néplap tulajdonosi köre és szerkesztőtársaim döntése alapján, s ez nekem elég a legitimitáshoz. Ebbe Szakál, a Nagy Organizátor, akkor sem tudna beleszólni, ha szeretne, vagy ha náluk ez a módi, de erről inkább a fogalmazásban verhetetlen és utolérhetetlen bravúrokra képes kérdezője tudna többet mondani. (Már megint hagytam magam lebeszélni, hogy visszavágjak a korábbi „megöregedett publicista” jelzőért.)

Hogy vádbéli ellenfelünket a becsület és erkölcs oly irdatlan magasságába emeli, hogy onnan az illető már csak leesni tudna, legyen az ő kockázata.

Ha a jogerős ítélet tényállításként kezelte az elhíresült kúpcserép-hasonlatot, az belefér a bírói függetlenségbe, mint ahogy az is, hogy hídelzárásokért, rongálásokért, rendőrverésért ennél jóval enyhébb ítéletek szülessenek más bíróságokon. Gondolom, Szakált esetleg csak az zavarhatná, hogy nem végrehajtható szabadságvesztést szabtak ki ránk, bár bennem megfordult a gondolat, hogy a pénzbüntetést esetleg átváltoztattatom fogdára, legalább jó hosszú ideig küldözgethettem volna az „egy főszerkesztő levelei a fogházból” című episztoláimat, jó kis hecc lett volna. Szakál ráadásul körmönfont és tanulékony. „Az természetesen nem bizonyítható, hogy akár Csapai Lajos, akár Zs. Kovács István megbízás alapján tették volna jogellenes cselekedeteiket…” – dobja saját magának előre a mentőövet, nehogy esetleg Baján találkozzunk legközelebb kedvenc bírónk előtt.

Hogy felvállaltam volna TGA PR-menedzseri tisztét, arról nincs tudomásom, ez csak a Nagy Organizátor, akit véletlenül Ilf-Petrov regénye nyomán nem Osztap Bendernek, hanem Szakál Tibornak hívnak, csavaros agyában születhetett meg, hogy össze tudja mosni egy nem létező trió törekvéseit. Ez viszont már megérne egy csinos kis rágalmazási pert, hátha ez is van olyan tényállítás, mint a kúpcserép- metafora.

Az internetet nézegetve Mr. Google rengeteg oldalt mutat meg a Szakál Tibor név beírásakor. Némelyik anyag nyelvezete a magamfajta embernek a magyar nyelv megcsúfolása, főleg azok a jegyzőkönyvek, amelyek még 2004-ben születtek. „A civileket jól orrba kell vágni!” – mondja egy alkalommal hősünk, aki éppen a kalocsai KACISZ élén állt. Tudja még valaki, mi az a KACISZ?

Az évek során általa gründolt közel tucatnyi civil szerveződés, ideértve a legutóbbi bravúrt, az NCA országos kollégiumában való részvételét, amely nagy összeg, közel nyolc milliárd forint szétosztását irányítja a regionális kollégiumok számára, így főhősünk megint az események sodrába kerülhet, ha nem vigyázunk.

Velünk szemben jogerősen befejeződött az eljárás, túl vagyunk rajta, amit Szakál Tibor egyelőre még nem mondhat el saját magáról és hű fegyverhordozójáról. Nekem úgy tűnik, mintha előrefele menekülne, ahogy azt ilyenkor szokták tenni a rafkósabbak…

Kíváncsi vagyok, meddig jut?


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás