Véget ért egy fejezet

2009.08.11 08:20    |    Cs.L.  

Noha a város politizáló közvéleményét kissé váratlanul érte a kalocsai SZDSZ alapszervezet felbomlása, a tagok együttes kilépése a pártból, az előzmények ismeretében ezt előre le lehetett volna kottázni. A liberálisok vidéki zászlóshajóját jelentő kalocsai szervezet, amely a rendszerváltás óta minden ciklusban elnyerte az önkormányzati többséget, megelégelte a pártban immár hosszú ideje látványosan zajló meddő hatalmi harcot, a párt tagságát megosztó, az egészségügyi-, az adó-, és oktatásüggyel kapcsolatos döntéseket és az ebből fakadó népszerűségvesztést. Úgy gondolták, mindezért nem nekik kell elvinni a balhét, hiszen Kalocsán, szinte egyedüliként az országban, immár ötödik alkalommal szavaztak bizalmat nekik, s két évtized alatt, ha nem is problémamentes, de élhető várost teremtettek. Sikerükhöz nem kis mértékben hozzájárult az ellenzék mindent elutasító, az országos politikát leképező magatartása is, amellyel minden eredményt vagy lesöpörtek az asztalról, vagy pedig betudták saját sikerüknek, ami nem állította melléjük a választópolgárok többségét. Ez különösen 2006-ban számított kudarcnak, hiszen a baloldali győzelmet hozó országos választásokat követően az őszödi beszéd kiváltotta sokk nyomán a helyhatósági választásokat már toronymagasan nyerte a FIDESZ-KDNP alkotta szövetség az országban. Kivéve Kalocsát, ahol a liberálisok a hisztérikus politikai közhangulat ellenére megtartották szavazóbázisukat és 8 egyéni körzetben mandátumot szereztek s megőrizték többségüket az önkormányzatban.

Sokan érthetetlenül állnak a paradoxon előtt, hogy egy érseki székhelyen, egy feltételezhetően hagyományosan keresztény közgondolkodású városban, mint Kalocsa, miként nyerhet teret liberális politikai erő. Ezt a liberalizmus sokfélesége és a világhoz való viszonya magyarázhatja. Nevezetesen az, hogy a kalocsai szabadelvűek saját maguk által is bevallottan a liberális eszme konzervatív oldalára álltak, míg országos politikájuk inkább a neoliberális eszméket képviselte, ami a hagyománytisztelő választópolgárok körében nem talált visszhangra, sőt ellenérzéseket keltett. Ebből több esetben vita is kerekedett a kalocsai szabadelvűek és az országos vezetés között.

Az SZDSZ országos kudarcának elemzése nem tartozik a jelen írás témájához. Amikor az első hírek napvilágra kerültek a pártban kialakult helyzetről, várható volt, hogy a kalocsaiak törésre viszik a dolgot, noha Török Gusztáv Andor polgármester révén megyei és országos tisztségeket is betöltöttek.

Kár lenne tagadni, hogy a kalocsai szabadelvűek sikerei meglátszanak a város arculatán, ezt csak a legelvakultabb ellenzékiek ignorálják, miközben gusztustalan támadásokat intéznek a város javát szolgáló fejlesztések, beruházások ellen. Elegendő itt utalni a saját kábelhálózat kiépítésére, a Nagyszeminárium felújítására, a belterületi utak rendbetételére és más fejlesztésekre, amelyeket az ÁSZ minden szempontból rendben lévőnek talált. Nem találtak fogást a polgármesteren a lemondatása kapcsán sem, amit egy elbukott rágalmazási per farvizén szerettek volna elérni, de igyekezetüket nem koronázta siker.

Többen úgy gondolják, hogy a kalocsai SZDSZ megszűnése egyenlő a jelenlegi helyi önkormányzatban a szabadelvűek gyengülésével. Ez az ellenzék talán legnagyobb tévedése, ugyanis még az is lehet, hogy ezzel a kilépéssel a liberálisok, vagy nevezzék magukat később akárminek, plusz szavazatokat is nyerhetnek. Egyszerűen azon az alapon, hogy a választók megszabadulhatnak attól a komplexustól, hogy egy általuk nem éppen kedvelt párt jelöltjére szavazzanak. Ha ez a csapat továbbra is megtalálja a hangot a város polgáraival, s meglelik politizálásuk kereteit, akkor megszülethet Kalocsán egy olyan új erő, amely képes lesz arra, hogy az ellenzék konstruktív politizálása mellett újabb sikereket érjen el. A szabadelvűség egyben alkalmazkodást, a nemzeti hagyományok tiszteletben tartását is jelenti, ezért megújult formában továbbra is részt kér Magyarország, s Kalocsa sorsának alakításából.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás