Mondom a magamét

A szélhámosság diszkrét bája

2009.08.26 14:25    |    Csapai Lajos  

Sokan mondják, el is hiszem, hogy kétfajta ember létezik: akit már átvertek a szélhámosok és azok, akiket majd ezután fognak. Azt hinné az ember, hogy egy-egy napvilágra került eset elgondolkodtat mindenkit, miképpen viszonyuljon az ismeretlen idegenekhez, akik váratlanul kerülnek az útjukba, s mire feleszmélnek, azok már régen lenyúlták a pénzt és értékeket, s az a legjobb, ha keresünk egy botot, amivel a nyomaikat üthetjük.

Nemrégiben beszámoltunk arról, hogy Szeliden a rendőrség őrizetbe vett egy férfit, aki ellen a békéscsabai kapitányság bocsátott ki elfogatóparancsot, mert jó néhány embertől csalt ki kisebb nagyobb összegeket olyan mesékkel, amelyekhez képest Andersen, a Grimm- testvérek és Benedek Elek együttes munkássága is fantáziátlannak tűnik. Írásunkban egy pataji károsult elmondása alapján számoltunk be arról, milyen trükkel csalt ki emberünk hatezer forintot, s már akkor utaltunk arra, hogy a Duna menti községekben is megpróbálkozott a pénzszerzéssel, de akkor még nem volt konkrét feljelentés a kalocsai rendőrségen, ezért nyomozás sem indult ellene.

 A szimpatikus és decens megjelenés, a jól informáltság, a kifinomult beszédstílus hamar elaltatta a becsapott emberek éberségét, így megnyíltak a bukszák is. A „fedőtörténetek” visszatérő eleme, ami érdekes módon senkiben sem keltett gyanút, hogy az illető nyugdíjas tábornoknak adta ki magát, aki banális okokból került pénzzavarba, ezért mindenkitől „csak” kölcsönt kért, erről elismervényt is adott és a visszafizetésre kötelezettséget is vállalt. Ahogy a történet kezdett kigömbölyödni, hősünk is egyre magasabbra lépett a ranglétrán: míg Patajon „csak” vezérőrnagyként mutatkozott be, Benedeken már plusz egy csillagot rakva a képzeletbeli vállapra, nyugdíjas altábornaggyá léptette magát elő, aki korábban helikopterpilóta is volt, aminek némiképpen ellentmondott a szemüvege, amely nagyjából egy befőttesüveg aljával megegyező dioptriájú volt.

 A csalitörténeteket az aprócska részletekig kidolgozta. Ha a nyájas olvasó megfigyeli, a valóság elemei keverednek a fantáziával. A benedeki nyugdíja katonatisztet azzal vette le a lábáról, hogy a fia és menye csak Kalocsáig hozta, a pénztárcája véletlenül a kocsiban maradt, ezért van szüksége 10-15 ezer forintra, amit néhány napon belül természetesen visszafizet. Hogy a történet még hihetőbb legyen, azt is elmondta, hogy a fia lesz a kórház főigazgatója, a menye pedig a kórházi gyermekosztály vezetője, most éppen háztűznézőben vannak a kalocsai kórházban.

 A történet olyannyira meghatotta benedeki barátunkat, hogy hezitálás nélkül adott 16 ezer forintot a csalónak, s csak akkor bizonytalanodott el, amikor az újságban olvasta a hírt, hogy szélhámos garázdálkodik a környékünkön. Feljelentést tett a kalocsai kapitányságon, s a meginduló nyomozás nyilván másokat is rábír majd arra, hogy felhagyjanak szemérmességükkel és bejelentést tegyenek B. J. ellen, akinek előléptetése rajta kívül álló okok (rendőri őrizet) átmenetileg szünetel, pedig már akár vezérezredes is lehetne, négy csillaggal az arany parolin.

Minden volt és leendő áldozatának üzenjük: az átverés nem szégyen, de nagyon sokba is kerülhet jószívűségünk.

 Annyit nem ér.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás