Táncoló Betsabék

2013.10.23 22:19   

 

Kérem, pillantson az órájára! Képzeletben most pörgesse előre az időt tíz perccel! Vajon mi fog történni e néhány minutum alatt? Önnel talán alig valami, de körülötte nagyot változik a világ.

Ez alatt a tíz perc alatt körülbelül 600, 5 évesnél kisebb gyermek hal meg a világon krónikus alultápláltság miatt. Naponta körülbelül 24000 ember hal meg éhezés következtében, vagyis 10 perc alatt körülbelül 166-an. Tragédia az is, hogy míg Franciaországban naponta egy ember átlagosan 150-250 liter vizet használ el, addig Kenyában 1 embernek naponta 4 liter vizet kell beosztani. Hálásak lehetünk azért, hogy nálunk jobb a helyzet. Azért mi sem örülhetünk felhőtlenül. Az előttünk álló 10 percben egy abortuszt el fognak végezni országunkban. Meghal valaki, aki lehetett volna tanár, orvos, lelkész vagy jó szakmunkás.

Egy este Dávid a palotája tetején sétálva észrevett egy asszonyt, aki éppen fürdött. (II Sámuel 11.-12.) A királynak is volt ugyan felesége, de neki éppen ez az asszony kellett. Nem feleségként, hiszen tudta, hogy férje van. Csak egy éjszakára. Ugyan már, ki fogja ezt megtudni? Ha pedig valakinek eljárna a szája a palotában, majd ő megregulázza, hiszen végtére is egy királyról van szó! Csak egy éjszaka, de ez alatt megváltozott a világ Dávid körül.

Egy nap üzenet jött Betsa-bétól: „Teherbe estem.” Persze nem csak az asszonyra, hanem a királyra is ráesett ez a teher. A mai lehetőségek között talán visszaüzent volna: „Vetesd el a gyermeket!” Ehelyett a harctérre üzent, hogy elvesszen a becsületes férj, csak senki meg ne tudja mit tett.

És az Isten? Ő már nem számít? Szeretnénk, sőt kérjük is, hogy legyen velünk. Persze bűnös pillanatainkban ne szóljon semmit, foglalkozzon akkor másokkal.

Dávid szerette volna, ha Isten mindig vele van. Csak akkor, azon az egy éjszakán ne lett volna ott, gondolhatta később. De ott volt.

Egy idős papot kérdezett meg a fiatal szolgatársa, hogy mikor jön el az az idő, amikor már megbízhat a testében, és nem kell a különböző vágyak ellen harcolnia. A válasz ez volt: „Fiam, én akkor fogok megbízni a testemben, amikor már három napja a sírban lesz.” Sokszor eszembe jut ez a bölcs válasz, mert tele van világunk magukat kellető Betsabékkal, illetve ezek férfi megfelelőivel. Mindegy, hogy idős, fiatal, házas vagy egyedül élő. Egy-egy szeméremérzet nélkül „felvetkőzött” nő már sok, addig józannak hitt férfit megzavart. Egyszer együtt utaztam egy ismerőssel, és az út szélén lányok áltak. Ismerősöm feltette a költői kérdést: „Ki áll meg ezeknek a nőknek?” Még a kérdőjelet nem tudta a mondat végére biggyeszteni, amikor egy Mercédesz félrehúzódott. Azon a napon hányan nem tudtak ellenállni az útszéli kísértésnek? A választ nem tudom, csak annyit, hogy 10 percenként elvégeznek egy abortuszt, melyeknek egy jó részében azokat a magzatokat gyilkolják meg, akik olyan Betsabék méhében fogantatnak, olyan Dávidok által. Azt mondják, hogy egy szexuálisan túlfűtött világban élünk. Tudja, ki dolgozik a kazánházban? A szexszel, erőszakkal megtöltött média, vagy a mindent megmutató divat mögött nem ugyanaz az erő áll?

Isten kegyelméből az idén 15 éve vagyunk házasok feleségemmel. Tudom, hogy nem nagy idő az ezüst- és aranylakodalomhoz képest, de Isten kegyelme volt ezeken az éveken, és hisszük, hogy lesz a továbbiakon is. Mi nem csak kipróbálni akartuk egymást, aztán továbbállni. Házasságot kötöttünk egy olyan világban, ahol ez egyre inkább nem szokás.

Férfiként tudatosan igyekeznem kell arra, hogy a fürdőző, magukat mutogató Betsabék ne szennyezzék be a szemeimet és persze a szívemet. Vigyázzon Ön is velem együtt, akár fiatal, akár idős, akár férfi, akár nő. Nem merek én sem a magam erejében bízni. De bízom Jézus Krisztusban, aki meg tud őrizni minket és házasságainkat!

Bálint Miklós

lelkipásztor


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás