Készítsünk teát a tél gyógynövényeiből!

2015.01.13 09:45    |    (Forrás: gyorgytea.hu)  

Mire lelkileg felkészülünk a télre, testünket is formába kell hoznunk. A tél gyógynövényei a szurokfű, a menta, az apróbojtorján és az útifű. Ezekből áll Gyuri bácsi Téli teája, melyet megelőzésre vagy élvezeti teaként egyaránt lehet inni. Kisebb megfázások, torokkaparás esetén nagyobb mennyiségben fogyasztva kiválhatja vagy kiegészítheti az egyéb terápiát.

teli_tea_300A szurokfüvet az antikvitás óta ismeri az emberiség. A középkorban boszorkányokat és démonokat üldöztek vele. Kínában láz, hányás, hasmenés, sárgaság és viszketéses bőrbetegségek gyógyítására használják évszázadok óta. Mindenféle torokproblémára, köhögésre melegen ajánljuk, emellett egész hormonrendszerünk karbantartását is elvégzi egyúttal.

A lándzsás útifű sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatását az ókor óta ismerjük. A reneszánsz időkben szemcseppet készítettek belőle, melynek receptje ma is használatos. Szent Hildegárd légúti betegségekre és sebgyógyításra adta. Kneipp tiszteletes így ír az útifűről: „úgy zárja be a tátongó sebet, mintha aranyfonallal varrtuk volna össze, mert mint ahogy az arany nem rozsdásodik, az útifű sem tűri a seb tisztátalanságát!”. Gyógytea a levél forrázatából készül. Használjuk köhögésre, légzőszervi betegségekre, vérképzési rendellenességekre, húgysavhajtásra és allergiára.

A menta számos gyógyító hatással rendelkezik. Étvágyjavításra, emésztés könnyítésére, máj- és epebántalmakra, puffadás ellen, általános erősítésre használják leggyakrabban. Megfázás, torokfájás esetén jót tesz a teája, mert köhögéscsillapító és köptető tulajdonsága is van. Fertőtlenítő hatása miatt herpesz esetén használják. A korai terhesség reggeli rosszulléteit lehet csillapítani a hideg borsmentateával. Érösszehúzó, érvédő, vérhígító hatása van. Nagyon jó görcsoldó, fájdalomcsillapító és nyugtató is. A fürtös menta termesztett változataival ellentétben vadon is megterem: nálunk, a Bükk hegységben is jelentős mennyiség található belőle. A kereskedelem nemigen forgalmazza. Kiváló immunerősítő, megfázásos betegségekben nélkülözhetetlen. Illata nem vetekszik a többi mentáéval, viszont nagyon hatásos görcsoldó, emésztésjavító, jól használható köhögésre, baktériumölő hatásánál fogva pedig légúti és húgyúti fertőzésekre, gyulladásokra, lázcsillapításra.

Az apróbojtoránnak a középkorban mágikus erőt tulajdonítottak: elbeszélések szerint a párna alá tett apróbojtorján mély álomba ringatja az embert. A néphiedelem szerint aprócska termése elűzi a gonoszt, visszafordítja a rontást. Legismertebb felhasználási területe a torok és a száj fertőtlenítése. Köhögést csillapít, torokgyulladás esetén eredményesen használható. Másik fontos tulajdonsága a máj és az epe tevékenységének szabályozása. A kelleténél magasabb húgysavszint, reuma és köszvény esetén is ihatjuk teáját. Jó vízhajtó, fogyasztásával megelőzhető a vesekő és vesehomok képződés. Segíti a táplálékfeldolgozást, az emésztést. Bélgyulladásra, gasztroenteritiszre, gyulladásos bélbetegségre (Chron betegség) óránként kell egy-egy csészével inni.

Ezekből a kiváló összetevőkből áll a Téli tea. Finom íze miatt jó szívvel ajánljuk mindenkinek, aki egy csésze meleg teára vágyik a hűvös időben!

 


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás