Mondom a magamét...

Tiszta Amerika

2009.01.22 11:07    |    Csapai Lajos  

Általánosan elterjedt nézet, hogy az Egyesült Államokban a jogrendszer kemény eszközökkel védi a magántulajdon szentségét, s szívesen emlegetik fel azokat a példákat, ahol a tulajdonos egyes államokban az illetéktelenül behatoló idegen személyt minden hátrányos jogkövetkezmény nélkül, önvédelemre hivatkozva, lepuffanthatja, vagy agyonütheti. Mindez talán összefügg a meglehetősen szabados amerikai fegyverhasználati szabályokkal, amelyek szinte a Mayflower partot érésétől élnek az amerikai társadalomban.

Nálunk, Magyarhonban más a helyzet: a jogos önvédelem keretében még szorult helyzetünkben is mérlegelni kell, hogy a ránk támadó személy ellen arányos eszközökkel védekezzünk, vagyis bunkósbot ellen ne használjunk 50 milliméteres géppuskát, hanem lehetőleg mi is keressünk bunkósbotot, így lesz arányos a védekezés, különben önbíráskodás miatt könnyen kerülhetünk a bíróság elé. Ha nem találunk botot, vagy baseballütőt, majd utólag megállapítják, hogy agyonvertek bennünket, és kész.

Mindezek azért jutottak eszembe, mert kedvenc megyei napilapom címoldalán azt olvastam, hogy véresre verték a vastolvajokat Ballószögön, akik már másodízben törtek be egy tanyára. A tanya gazdája ezért jelenleg egy önbíráskodás miatt indult büntetőper vádlottjaként várja a verdiktet, s ha nem lesz szerencséje, akár börtönbe is kerülhet azért, mert megpróbálta megvédeni, ami az övé.

Hogy a kedves olvasó kialakíthassa a történettel kapcsolatos álláspontját, hogy ti. kinek a pártján áll, íme, a történet szüzséje, vagyis rövid összefoglalása.

Még a múlt év nyarán loptak el a most vádlottá vált férfi tanyájáról 150 ezer forint értékű vasat, majd a tolvajok néhány nap múlva újra visszatértek a maradékért. Egy szomszéd felismerte a kocsijukat, és a riasztott gazda a szomszédjával és fiával tetten érte őket. Ekkor kezdődött meg a leszámolás: karókkal, téglákkal leamortizálták az idegenek terepjáróját, de ugyanazzal a lendülettel és elszántsággal véresre verték a tolvajokat is, akik közül csak ketten tudtak elmenekülni, de a harmadikat megrugdosták, sőt madzagot kötöttek a nyakába, s megpróbálták kivallatni a lopásról.

Ha mindez Amerikában történik, a bűnözőket már el is temették volna, nálunk viszont a per során még az is kiderülhet, hogy a gazdának és fiának először is elnézést kellett volna kérni a tolvajoktól, amiért megzavarták őket munkájukban, ahelyett, hogy kiosztották nekik azt, amit megérdemeltek.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás