A tűzijátékok káros hatása; halálos áldozatai

2009.01.05 14:42    |    Dr. Zámbó László  

„Apák bűnéért sokszor sír a gyermek…” (Dante)

2007 január elején, egy madárszerető asszony betelefonált a rádióba, panaszkodván, hogy a Rózsadombon lévő kertjéből eltűntek a cinegék és más nálunk telelő énekes madarak. Az élelemmel rendszeresen feltöltött madár etetőjére járó kedvencei közül nem jelenik meg egy sem, pedig biztosan éhesek lehetnek ebben a hidegben.

Mi történhetett? A válaszra felkért városi gondolkodású állatorvos ezt a jelenséget úgy magyarázta, hogy biztosan a szarkák zavarták el az énekesmadarakat az etetőtől. Hát, nem! Sajnos azok a madarak már a Szilveszteri tűzijátékos mulatozás soha nem pótolható áldozatai lettek!

Néhányan, akik még talán együtt tudunk érezni állatainkkal, félve várjuk a részünkre, és részükre is szomorú dátumokat, amikor állítólag mindannyiunknak vigadni kellene. Vészes időpontú események; augusztus 20; december 31., helyi önkormányzatok ilyen-olyan apropós ünneplései, privát partik, legújabban a rongyrázó lakodalmak, és más egyéb alkalmi piromániás dajdajozások.

A környezetre nézve, ezek a mesterségesen létrehozott éjszakai villanások, durranások. nagyon károsak. A mai lelketlen, íly módon mulatozó tömegből kevesen gondolnak arra, hogy miközben ők jól szórakoznak, hatalmas pótolhatatlan károkat okoznak az erre érzékenyen reagáló élőlényeknek.

A határtalan emberi élvezetek csúcsra járatásai, jó néhány énekes madárfaj utolsó, halálos éjszakai szárnycsapását jelentik! Felriasztják őket az éjszakai nyugalomból ezek a durranással kísért fényvillanások. Felszállnak, de a sötétben már leszállni nem tudnak. Végkimerülésben lezuhannak, összetörik magukat, halálosan megsérülnek, vagy ilyen állapotban esetleg egy macska, vagy más ragadozó végez velük. Az éjszakai madarak pl. a baglyok, úgy megrémülnek, hogy soha többé nem keresik fel azt a területet, ahol eddig az évszázados revírjük volt. Kalocsán pl. 24 db óriás fülesbagoly tűnt el véglegesen, amelyek télen, így december 31-én is, a főutcai ostorménfákon tanyáztak. Menekülésük közben olyan helyekre keveredtek, ahol a terepet nem ismerve biztos éhhalál várt rájuk.

Számtalanszor tapasztaltam, hogy a kutyák, ha városiak, ha vidékiek, majd megőrülnek, mikor elkezdődik a pufogtatás. Ha udvaron vannak megkötve, félelmükben üvöltenek, tehetetlenségükben rohangálnak körbe – körbe. Ha szabadon vannak, és a gazda beengedi őket a lakásba, akkor elbújnak a legtávolabbi sarokba, leggyakrabban az ágy alá. Ezek teljesen egészséges háziállatok, de hogy azok maradnak-e idegileg ilyen, évente több alkalommal véghezvitt őrült „szórakozás” után, azt nem merném állítani.

A finom mikrohullámokhoz szokott denevérek a nyári pufogtatásokat átvészelik valami nagy nehezen, azonban a télit, mivel ezek a levegőt erősen megrezegtetik, felriadnak téli álmukból és lehullanak a talajra, ahol tehetetlenségükben megfagynak. Hogy emberek mit élveznek ezen, azt én ép ésszel felfogni nem tudom!

A rendszeresnek nevezhető Néro-mánia ellen egyetlen politikus, vagy „illetékes elvtárs” még nem emelte fel szavát.

A „Zöldek”, és egyéb állatvédő szervezetek hol vannak ilyenkor? A Green Peace Mozgalom tagjai vajon miért nem érzékelik ezt a rendkívül káros és vészes jelenséget? Úgy tűnik még a természetvédő szervezetek sem, talán, ha ők  hangsúlyoznák, hogy ezek mind- mind megannyi potenciális veszélyforrások az élő állatok számára, vagy ha tüntetnének esetleg változhatna valami. De nem teszik!

Bezzeg, ha egy holt erőhöz kapcsolódó pl. radartelepítésről van szó, amely jóval kisebb kárt okoz, akkor tüntetnek. Ha vízierőművet kívánnának létesíteni, amely környezetkímélő lenne; tüntetnek, atomhulladék szállításkor; tüntetnek, ezért miért nem?!

Az egyéb haszonállatok is nagyon nehezen viselik a durrogtatásokat. A lovak, különösen az érzékenyebb típusok, a juhok, kecskék, baromfiak félelme is jól megfigyelhető.

A macskák, ha módjukban áll szintén elbújnak, ha nem, gazdát veszítve rohangálnak a kertekben föl és alá.

Vajon, egy mai jól nevelt gyerek, - ha van még ilyen,- amennyiben szülei révén esetleg tisztában volna ezen tűzijátékok káros hatásaival, ugyanilyen örömmel nézegetné ezeket a mesterséges csillagokat?  Vagy a horror, és katasztrófa filmeken nevelkedő csemete, direkt igényli a tűz látványát?

Akadémikus urak! Sajtóguruk és sztár riporter urak! Prímák, primisszimák és ezen díjak gazdag létrehozói! Nem szomorú már önmagában az a tény is, hogy erről a káros szórakozásról ilyen aspektusból egy mukkot nem olvastunk, hallottunk még a médiákban, de tudományos értekezésekben sem?!

Szerintem, „az állatkínzás extra módja” fogalmát bőven kimeríti, ez az ilyen életveszélyes jellegű állatzaklatás. Sürgősen törvényt kellene hozni ellene!

A „Négy Mancs”, és egyéb direkt céllal kreált, valójában a tőke szabadabb áramlását „elősegítő” alapítványok, miért nem reagálnak erre a rettentő madárgyilkolásra? Ezek a nemzetközinek titulált állatvédő egyesületek inkább a gazdasági munkaműveletek ellen lépnek fel, amelyekből több ezer szegény család él Magyarországon.. Ők nem rabolnak, lopnak, hanem sokat dolgoznak, saját érdekükben, a jó gazda gondosságával vigyáznak az általuk tartott jószágokra, így inkább maximális megbecsülést érdemelnének Jobban értenek az állattenyésztéshez, mint ezekben az álszervezetekben lévő bér-primadonnák. A libatömés, a házinyulak ketrecben tartása állandó célpontok, pedig az ott folyó munkaműveletek, a  dolgok természetéből fakadnak., és csak úgy végezhetők, ahogy szorgalmas kezek végzik is.

Jobb lenne, ha a fentieket kifogásolnák inkább!

Vajon miért csak a libák és a nyulak vannak a porondon?

Erre a válasz sajnos már egyértelmű; nálunk egyáltalán ne legyen semmiféle árutermelés, csak fogyasztás. Az ipart már tönkretették, a földek 75 %-a is idegen kézben van, - csak politikusaink nem tudják, - mindenki más szomorúan érzékeli. Még egy-két kézi munkaerőt igénylő munka kontrázása, végzésének megakadályozása van hátra. Azt vegyük és együk, amit a multik belénk táplálnak. „Természetesen”, turkálva, madárcsicsergés nélkül emésszük a nyugat salakját.

Magyarnak nevezett képződmény! Hát nem vagy képes megérteni? Most ez a trendi!  O.K.?!

Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás