Mondom a magamét

Utózönge

2009.11.13 09:40    |    Csapai Lajos  

Az elektronikus portálokat olvasgatva az ember időnként elcsodálkozik, miként lehet az, hogy ugyanaz a hír más-más köntösben jelenik meg az olvasó szeme előtt, néha az az érzésünk, nem is ugyanarról van szó. Itt van például a hajósi csoportos garázdaság, amelyről „Baltával támadtak a cigányok Hajóson” címmel számolt be a térség első hírportálja. Ezt aztán átvette a megyei portál is, de nekik több eszük volt és kihagyták a cigányozást és a rémisztő baltát a cikkből. Balta helyett egy szolidabb riasztópisztoly került a képbe. A BAON hozzászólás rovatában viszont felnyitották a rasszizmus legsötétebb bugyrait, némely hozzászóló ember mivoltából kivetkőzve habzó szájjal gyalázta a cigányokat, tanúságát adva a magyar nyelv tűzhányószerű szókészletének. Volt köztük olyan hozzászóló is, aki svábul írta meg véleményét, magyar átírásban, ami úgy hangzik, mint amikor Rejtő egyik regényében megszólal a bécsi konflis hajtója, vagy a Yesterday című Beatles nóta szövegét írnánk le fonetikusan. Feltehetőleg ő sem fogta vissza magát, de ezt úgyis csak a hajósiak értik. Némely „javaslatot” olvasva Alfred Rosenberg, a náci párt főideológusa, vagy az auschwitzi rém, Rudolf Höss is nyilván elégedetten hátradől a pokolban: az elhintett magok közül sok megfogant és szárba szökkent.

Amikor az ügyben megkerestük a kalocsai rendőrkapitányság illetékesét, első kérdésünk az etnikai motívumra vonatkozott. A tagadó válasz természetesen nem azt jelentette, hogy a békétlenkedők között ne lett volna cigány, hanem azt, hogy a konfliktus kiváltó oka egy iskolai veszekedés volt, amelynek résztvevőit ráadásul még büntetni sem lehet a koruk miatt. Erről a rendőrtiszt nyilatkozata és a kalocsai kapitányság sajtójelentése alapján beszámoltunk, kaptunk is érte hideget-meleget, hogy cigánybérencek vagyunk. A hajósi ámokfutás, amelyben magyarok és cigányok egyaránt a rosszabbik oldalukról mutatkoztak meg, felszította a cigányság elleni ellenszenvet, olyannyira, hogy eddig 166-an tartották fontosnak, hogy megírják a BAON portálra hozzászólásaikat, melyek közül jó néhány megérdemelte volna, hogy a moderátor törölje. De hát Magyarországon szólás- és sajtószabadság van, ahol szabadon lehet zsidózni és cigányozni, a bokáját legfeljebb csak az a néhány újságíró üti meg, aki ezt meg meri írni.

A hajósi balhé, gondoljunk csak bele, egy olyan eset következménye, amire az iskola tanárai már korábban felfigyelhettek volna, alkalmat sem adva arra, hogy ebből a pitiáner ügyből az egész várost bemocskoló, a lakosságot megosztó ügy keletkezzen, amely az internet jóvoltából nem áll meg a helységjelző táblánál.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás