Mondom a magamét

Sztrájk

2008.12.18 15:15    |    Csapai Lajos  

Amikor ezeket a sorokat írom, még senki, talán még az egyik vasutas szakszervezet lánglelkű vezére, Gaskó István a milliós fizetése és szolgálati autója ellenére sem tudja, meddig tart a határozatlan időre bejelentett vasutassztrájk, de úgy néz ki, egyelőre élvezi az isten ostora szerepét, a sok orra elé dugott mikrofont, és biztos abban, hogy – amiként a korábbi alkalmakkor – ezúttal is sikert fognak aratni. Ha nem, akkor is. Ez így van rendjén: ami határozatlan idejű, azt akár holnap, akár három hónap múlva, akár jövő karácsonykor is be lehet fejezni, permanens bizonytalanságban tartva a MÁV-ot és persze rajta keresztül a kormányt, hogy ha jogos követeléseinek nem engednek, akkor összeomlik az ország közlekedése, s a kialakuló káoszban történhet akármi. Például lemond a kormány, amit eddig a legerőteljesebb politikai nyomás ellenére sem sikerült elérni, sőt, a pénzügyi világválság következtében – ami egyre inkább a reálgazdaságot is sújtja – mintha csökkent volna a kormányzás iránt érzett olthatatlan ellenzéki vágy.

A nagy kötélhúzásban emberek tízezrei nem tudnak eljutni munkahelyeikre, csökken a termelékenység, ezáltal tovább romlanak a gazdasági mutatók, ami előbb-utóbb megint az infláció növekedéséhez, az életszínvonal csökkenéséhez vezet. Ennek ugyan már vannak látható jelei, de az őrült karácsony előtti vásárlási láz mintha azt jelentené, hogy az emberek szabadulni szeretnének
„felesleges” pénzeiktől, hiszen már takarékoskodni sem érdemes. Mintha ezt sugallta volna a vasárnap délután sugárzott magyar klasszikus film, az Állami Áruház, főszerepben Latabárral, Gábor Miklóssal, Feleky Kamillal és sok más ragyogó színésszel a fontosabb szerepekben. Elvonatkoztatva a film politikai üzeneteitől – ne feledjük, az ötvenes éveket írjuk – a történet arról szól, hogy az áruházat megrohanják a feketézők, de hála pártunknak és népünknek, különösen a textilmunkásoknak, folyamatos lesz az ellátás. (Bárcsak így lett volna…)

A celluloidszalagról térjünk vissza a valóságba: a vasutassztrájk, a szándékok ellenére nem tudta lebénítani az egész országot, pont ott okozott nagyobb nehézségeket, ahol a legnagyobbak a gondok. Az azonban mindenképpen a cinizmus határát súrolja, ha egy vonaton a jegykezelő menet közben dönt sztrájkjogának érvényesítéséről, s ezért félúton meg kell állnia a vonatnak. Ezt nem én találtam ki, az egyik híradó lelkendezett ezen. Az okozott kár lassan elég lenne a követelések teljesítésére is, de arra mindenképpen, hogy lelassítsa a MÁV kilábalási törekvéseit.

A MALÉV dolgozóinak egyidejűleg szervezett munkabeszüntetési akciója is többszáz milliós kárt okozott nemzeti légitársaságunknak, így azt gondolom, a két nagy közlekedési vállalat akciója együttesen akár milliárdos kárt is okozhat nemzetgazdaságunknak, s akkor még nem is beszéltünk a BKV, a metró, a közalkalmazottak kilátásba helyezett sztrájkjáról. Az újságírók egyelőre nem sztrájkolnak, különben kik adnának hírt a sztrájkokról? Isten őrizzen attól, hogy elvitassam a sztrájkjogot, a munkásság legősibb jogát tiltakozásának kifejezésére, de engedtessék meg, hogy szóvá tegyem: amilyen állapotban van az ország, bármelyik szakmának, bármelyik ágazatnak, bármelyik aktív dolgozónak lenne oka a sztrájkra, ám az ország nagy része összeszorított foggal dolgozik, mert meg van győződve arról, hogy a bajból kilábalni csak munkával lehet. Már akinek van.

Ha cinikus lennék, azt mondanám: bennünket nem érint a vasutassztrájk, legalább is a kalocsai személyforgalmat illetően, de ahogy azokat az utazni vágyókat hallgatom, akik a híradókban megszólalnak, nem igazán lelkesednek a sztrájkért. Pedig ha a társadalmi támogatottság – amiről Gaskó oly nagy előszeretettel papol – hiányzik, akkor a következmények azok fejére hullanak vissza, akik érdekeik érvényesítése közepette figyelmen kívül hagyják a többség, a dolgozni, közlekedni vágyó emberek érdekeit.

Őket ki védi meg?


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás