Csípi a szemünket

Ha már nincs elég nyilvános vécénk...

2008.06.28 23:06    |    Csapai Lajos  

Amire igazán büszkék lehetünk, az városunk történelmi múltja, amely egyidős államiságunkkal. Talán nem véletlen, hogy a környező kisebb-nagyobb városok közül Kalocsáé a pálma a szervezett turizmus terén azzal a néhány tízezernyi idegennel, akik évről évre aláhúzzák városunk nevét a térképen, mielőtt elindulnak Magyarországra.

Talán kicsit messziről és magasról indítom a témát, amiről írni szeretnék, de kénytelen vagyok, mert szent meggyőződésem, hogy a város mindenkori külalakja és a vendégek száma közvetlen módon összefügg. Minél szemetesebb, lepukkantabb a város, annál kevesebben jönnek, ezért aztán még jobban lepukkan, és még kevesebben jönnek., s megint elölről…

A szállodák alkalmazottainak szlengjében van egy kifejezés, aminek jelentését csak ők ismerik igazán: „pisi-tours”. Ezek azok az irodák, amelyek nem kérnek helyi irodától szolgáltatást, még étkezést sem, viszont nagy előszeretettel használják az úgynevezett kereskedelmi szálláshelyek vécéit, mondván, nincs elég nyilvános illemhely. Ebben igazuk van, hiszen momentán egyetlenegy európai színvonalú „műintézményünk” van a város történelmi középpontjában, noha legalább négyre-ötre lenne szükség a városban. Sajnos, milliókat kellene erre fordítani, ám nem csak erre, de másra sincs elég pénz.

vece_300Ha már a város külalakjáról beszéltem a bevezetőben, talán a város polgárainak is jobban kellene erre ügyelniük. Most nem a szemetelés immár megszokott képeit akarom felidézni, hanem azt a polgárpukkasztó jelenséget, aminek tanúi lehetünk a sétálóutcából az ügyvédi iroda mellett nyíló átjáró túloldalán. Amiként a képen is látszik, egy jótét lélek egy teljesen épnek tűnő vécékagylót állított a fal mellé, mintegy felkínálva a lehetőséget a szorult állapotban lévő járókelőknek. Ott van már hetek óta, s nem akadt senki, aki elvi(te)tte volna. Csoda, hogy még nem használták élesben, hiszen estefelé zavartalanul el lehet üldögélni rajta.

Attól, hogy nem látszik, még csípheti a szemünket!


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás