Egy migráns naplója (5.)

Zurück in die Zukunft (Vissza a jövőbe)

2016.11.04 12:31    |    -sch-  

Felborult a tér-idő kontinuum. Arra gondolok, Valaki tényleg feltalálta az időgépet, de nem szabadalmaztatta. Titokban visszament a rendszerváltás környékére és találkozott egykori önmagával, egy fiatalemberrel. Ez lehet csak az oka, hogy ma már nem kell fluxuskondenzátor, hogy visszamehessünk 1955-be!

De miért is kéne visszamenni? Hogy megláthassuk, mit hoz a jövő! Akkoriban hatalmas transzparenseken hirdették és lám, itt is van: elegendő bekapcsolni a tévét, olvasgatni az újságokat, hírportálokat. Már amelyiket még lehet…

Szíjjártó bekérette. Lázár kinyilatkoztatta. Balog átvette. Fazekas megtekintette. Tállai megfőzte. Ez az iciri-piciri pedig mind megette! 120 %-kal szebb lesz a Budai Vár. Olimpiai sportolóink immár a kormány szárnyai alatt készülhetnek a budapesti játékokra. Becsülete a hőség: a határvadász, aki illegális migránst látott! Az oroszok megfenyegették a hanyatló Nyugatot. Megannyi apró jegyzet észak-koreai noteszlapokról.

És amiről a „közszolgálat” nem beszél: egy komcsi újsággal kevesebb. Miért nem olvasták? Ilyenek írtak bele évtizedeken átívelőn, mint Pozsgay, Stefka, Bencsik, Bayer… megérdemelték. Piaci törvényszerűség, nemdebár? (Piacot emlegetni Magyarországon, ahol a versenyt az jelenti, ki mennyit hajlandó „alkotmányos költségként” visszacsorgatni a pályázati „ingyen” forrásból? Kapitalizmus farkastörvényeiről beszélni az azonnali és visszamenőleges törvényhozás, a folyamatos centralizálás, garancsik, vajnák és vajdák, mészárosok országában? Cinizmus vagy ostobaság? Lázár vagy Matolcsy stílusa? Mindkettő elfogathatatlan.)

A Népszabadságot bár több irányból támadták le egyszerre, a vektorok egy irányba mutatnak. Ugyanakkor nem látom a Bumeráng-hatást! Mekkora tiltakozás volt, amikor az a műsor megszűnt! Minden autó rádióantennáján szalag lifegett, néha még ma is látni egyet-egyet. De olcsóbb lett a kenyér? Nem. (Felkészül a plakát- és nyomdaipar.)

Nincs más hátra, újra meg kell tanulnunk sorok között írni. Önöknek meg olvasni.

Nem erről akartam a héten írni, de szó, ami szó, beindult az élet így a 98%-ban sikeres nemszavazás után. Ahol egyébként Kalocsa épp az országos átlagot hozta, nem többet, nem kevesebbet, ami számomra meglepő, emlékezve még az afgán menekülttábor idetelepítése elleni MIÉP-SZDSZ paktumra. Dicsérendő.

Viszont nem árt tudni: az érvénytelen szavazással a kormányzat nem felhatalmazást kapott, hanem vérszemet. Orbán Viktor fogta kihűlőben lévő népszerűségét és egyszerűen megmigrózta.

Az állandó harchoz ellenség kell. Mindig van másik: most majd azok, akik AZNAP otthon maradtak. Látható-hallható, már egyáltalán nem számolnak velük, nincsenek benne a statisztikákban. Annyit sem számítanak, mint egy újabb alaptörvény-módosítás. (Ahol viszont beteljesülni látszik József Attila átka: „hétszer szűljön meg az anyád!”)

A Nemzeti Együttműködés (nem röhögtem el magam) Rendszere nap mint nap bizonyítja, hogy képtelen a konszolidációra. Nem látom, mit lehetne tenni ellene. Ha a hamu alól fel is izzik a parázs, ők csak felszítják a tüzet és elkezdik a pecsenyéjüket sütögetni. Már nem csak a Balatonon, nemzetközi vizeken is folyik a bitorlásverseny.

Meg lehet próbálni menekülni, de ha elkezdene az ember magányosan üzenni Brüsszelnek, s a kertjében kirakná, hogy HELP!, félő, mire a H betűvel elkészül, leszállnak rá egy helikopterrel. Jól jöhet az még, ha repülni kell, de egyelőre csak repkednek ezek a hazánkban ideiglenesen áldomásozók. Ez is milyen ismerős!

Magyar Időket élünk. A Haza nem lehet ellenzékben. De nem is mehet el. Csak a Szabad Nép. Félórákra. Ahogyan hatvan éve…
Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás