XXXIX. évfolyam 36. szám – 1915. szeptember 4.

100 éve írta a Kalocsai Néplap

2015.09.03 10:37    |    Összeállította: Takács Karolina  

Talált holttest. Folyó hó 3-án, a hajnali órákban Kalocsán a Kálvária egyik akácfájának a tövében egy ismeretlen, 55 év körüli ember guggolva felakasztva találtatott. A hullán lévő ruháról ítélve, az illető napszámos ember lehetett.

Vízbefulladt. Matos Julianna 35 éves, kalocsai hajadont a minap a kora és a hajnali órákban a Kirschner kerten túl a Vajas vizében halva találták. A szerencsétlen leány szívbajos volt, s így, megtörtént vele már kétszer, hogy a Vajasba esett. Első alkalommal kimentették, most meg senki sem vette észre, amikor beleesett.

Egy jogerős ítélet. Lapunk egyik korábbi számában közöltük, hogy Tamás György 61 éves kalocsai kofát, a járási hatóságnál feljelentették azért, mert kettős fenekű literes mértékkel burgonyát és más egyebet mért ki a vevőknek. A járási hatóság Tamást ezért 100 korona pénzbüntetésre ítélte. Az ítélet jogerőssé vált.

Szőlőadóleírást is lehet kérni. Autentikus helyről azt az információt kaptuk, hogy mindazon szőlőbirtokosok, akiknek az idén bármiféle szőlőtermése elpusztult, kérelmezhetik a pénzügyi igazgatóságnál ez év szőlőadójuk leírását. A hatóság minden egyes kérelmet alaposan megvizsgál, azonban a legmesszebbmenő méltányossággal fogja az ilyen kérelmeket teljesíteni.

Petróleumot kutatnak Kecskeméten. A háború után Kecskemét és Czegléd város határában petróleum után kutató forrásokat fognak végezni. A geológiai intézet vizsgálatai alapján remélni lehet, hogy a megfelelően mély fúrási munkálatok eredménnyel fognak járni. A fúrási költségek körülbelül egy millió koronára vannak előirányozva és az állam elvállalta a költségek nagyobb részének fedezését.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás