XXXX. évfolyam 10. szám – 1916. március 4.

100 éve írta a Kalocsai Néplap

2016.03.11 09:32    |    Összeállította: Takács Karolina  

Hivatalos látogatás. A helybeli főgimnáziumban február 23-26. napjain tartott Dr. Badics Ferenc tankerületi főigazgató hivatalos látogatást. A főgimnázium IV. osztálya ünnepi akadémiát rendezett tiszteletére, melynek végén meleg szavakkal köszönte meg a főigazgató a kedves meglepetést és buzdította az ifjúságot a szorgalmas tanulásra, önképzésre és a műérzék fejlesztésére. A Stefá-neum zenekara ügyes játékával fokozta a szépen sikerült akadémia hatását.

Rokkantak előadása. A Kalocsavidéki Földmivelők, Méhészek és Iparosok Egyesülete a rokkant katonákat foglalkoztató telepén kiképzés alatt lévő rokkant katonák közreműködése mellett folyó hónap 5-én, a Kaszinó nyári helyiségeiben (Ifjúsági Ház épülete – amely 1884-ben épült, majd 1929-ben átépítették) színi előadást rendez. Ez alkalommal színre kerül: a Gyimesi Vadvirág népszínmű 3 felvonásban. Az előadás pontosan hat órakor kezdődik. Jegyek előre válthatóak az egyesület üzletében (Szent István utca, Városháza). Felülfizetések tekintettel a jótékony célra, mely szerint a befolyó tiszta jövedelemből egy, az e telepen kiképzett, rokkant katonák háza lenne felépítendő, köszönettel fogadtatnak.

Vásár Kalocsán. A kalocsai szokásos József napi országos vásár, folyó hónap 12-én és 13-án lesz. Járványmentes területről bármiféle állat felhajtható.

Árufelvétel. A Duna Gőzhajózási Társaság értesítése szerint az árufelvétel megindult az összes állomásokon Budapest és Zimony között; valamint a tiszai állomásokon is, csak Szlankamenen és Rezsőházán szünetel egyelőre az árufelvétel.

Ló-szemle. A rendes tavaszi ló-szemle március 16-án, reggel nyolc órakor lesz a Görbe csárdánál (Bátyai út eleje), ahová elővezetendők a lovak és a csikók. Negy-venszálláson a ló-szemle pedig ugyanezen a napon délután lesz.

Pályázat. A dunapataji római katolikus elemi iskolához helyettes tanítót-, vagy tanítónőt keresnek. Fizetése havi 100 korona, lakás és fűtés. Az állás azonnal elfoglalandó.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás