XXXX. évfolyam 23. szám – 1916. június 3.

100 éve írta a Kalocsai Néplap

2016.06.09 08:54    |    Összeállította: Takács Karolina  

Két új Dunahíd. A közel jövőben még a háború alatt új híd köti majd össze a Duna két partját. Az egyik híd tervei és előmunkálatai már közelednek a megvalósításhoz. Az egyik az újvidéki Dunahíd, a másik híd Soltnál szeli át a Dunát. Ennek a hídnak a felállítása a legközelebb kerül a nyilvánosság elé. Az utóbbi különösen fontos, mivel Pest megyét – Fehér megyével hozza majd közvetlenebb kapcsolatba. Az új hidat Dunaföldvárnál állítják majd fel. A soltiak és az apostagiak már régóta hiába kezdeményezték ezt a megállóhelyet a Dunagőzhajózási Társaságnál.

Múzeum Baján. Déry Frigyes bécsi lakos, Baja város szülötte a napokban Baján járt és a polgármesterrel beszélgetve kijelentette, hogy rövidesen megkezdődik az általa létesítendő új múzeum felépítése. Déry Frigyes Baján a belvárosban nagyobb földterületet (a ferencesek kertjének egy részét) vásárolta meg a múzeum céljára, s azt ingyen átengedi a városnak. Saját műgyűjteményét és képtárát is átadja szülővárosának, így Baja városa ingyen juthat majd egy nagy értékű múzeumhoz. A bajaiak a múzeummal együtt kultúrpalotát is szeretnének létesíteni.

Hír egy kiváló katona tanítóról. Hosszú időn át nem kapott hírt hős fiáról özv. Simon Józsefné v. gombolyagi tanítónő. Végre megtudta, hogy fia, Simon Lajos tanító, zászlós, ki a harctéren rendkívüli vitézségének számos bizonyságát szolgáltatta Krasznojarszkban, Szibériában fogoly s onnan küldte meg a fiú fényképét, amelyen látható a mellét dicsőítő kisebb, továbbá az eltűnése előtt kapott nagyobb vitézségi érem.

Új vonatok Belgrád és Zimony között. A szerbiai katonai főkormányzóság intézkedésére a Belgrád és Zimony közötti vasúti forgalom zavartalanabb és gyorsabb közlekedése miatt új személyvonatokat iktattak be. Zimonyból délelőtt 10.20 órakor indul egy vonat, amely Belgrádba 10.45 órakor érkezik. Ennek a vonatnak azonnali csatlakozása van Markovac felé. Belgrádból 11.50 órakor indul ennek a vonatnak az ellenvonata, amely 12.15 órakor érkezik Zimony-ba, és ennek az Újvidékre induló vegyes vonathoz van csatlakozása.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás