XXXX. évfolyam 24. szám – 1916. június 10.

100 éve írta a Kalocsai Néplap

2016.06.28 09:49    |    Összeállította: Takács Karolina  

Kőműves asszony. Érdekes bizonyítványt kapott a napokban Kovács Mariska, az egyik bajai polgár leánya. Kevés leánynak van ilyen bizonyítványa, amely azt tanúsítja, hogy Kovács Mariska kitanulta a kőműves mesterséget és most felszabadulván, hitelesen igazolják, hogy kitanult kőműveslegény, helyesebben segédnő. Kovács Mariska most tovább folytatja a tanulást, elvégzi a felső ipariskolát is, mert építőmesteri oklevelet akar nyerni.

Tea pótlékok. A mindinkább dráguló kávét és orosz teát már eddig is igyekeztek pótolni, például dióhéj és kukoricateával. Mindkettő kellemes, utóbbi tojással elhabarva valósággal csemege-ital. A német belügyminisztérium most figyelmeztet, hogy téli teakészletünket a nyár folyamán csekély fáradtsággal megszerezhetjük, ha egyes cserjék, fák leveleit összegyűjtjük. Csak fiatal, de kifejlett, megfelelő módon szárított levelek jöhetnek számításba. A droguista akkor szedi össze a füveket, leveleket, amikor a hatékony alkatrészek teljes mértékben megvannak bennük, s általában a virágzás idejét tartja a gyűjtésre legmegfelelőbbnek. Így május-júniusban a szamóca, cseresznye, szilfa; júniusban a ribizke, kökény, fűzfa; júliusban málna, áfonya gyűjtése a legalkalmasabb. A szederinda levelei egész nyáron alkalmasak a szárításra. Vizes, harmatos növényeket ne szedjünk, mert csúnyák, dohosak lesznek. Legjobb délelőtt 11 óra tájban „te-ázni” menni és napos időt választani. Nagyon fontos persze, hogy jól szárítsunk. Tiszta szellős padláson teregessük ki a leveleket vékony rétegben s naponkint háromszor forgassuk meg őket gondosan. Ajtó, ablak nyitva legyen, csak nedves éjjelre csukjuk be. A szárított teát legjobb faládákba csomagolni. Ha tartósan esős idő lehetetlenné teszi a növények teljes kiszáradását, akkor ajánlatos a teát elcsomagolás előtt takaréktűzhely sütőjébe tenni, s mérsékelt (30-35 fok) melegen megszárítani. Értelmesen végzett ügyes eljárással ilyen módon olcsó teakeverékhez jutunk, s nem kell drága pénzen orosz teát vásárolnunk, amelyben igen gyakran fedezhetnénk fel fűzfa, kökény, stb. leveleket, különösen a mai tejhiányos drága kávés, teátlan világban.

Esperesi és plébánosi eskü. Csütörtökön, e hónap 8-án tette le Kleiner Lajos érseki helynök kezébe hivatali esküjét a keczeli kerület újonnan kinevezett esperese: Kanyó János kiskőrösi lelkész, és Kurcz Adolf keczeli plébános.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás