XXXX. évfolyam 29. szám – 1916. július 15.

100 éve írta a Kalocsai Néplap

2016.08.19 09:14    |    Összeállította: Takács Karolina  

Esőt kérünk. A hőségtől kitikkadva, elhagyatva szomjazzuk az esőt. Ma már szinte csapásszámba megy ez a tikkasztó hőség és a napmeleggel járó szárazság. Ember és természet lesülve eső után áhítatozik. A könnyű esti szél nem hoz felhőket. Napnyugtáig a perzselő nap sugara, este a kék ég sok millió csillaga világít.

Baleset a Dunán. A múlt péntek délután fél hat óra tájban, Harta állomás közelében, izgalmas jelenetnek voltak szemlélői az Iris nevű személyszállító gőzös utasai. Bertók István 48 éves géderlaki földműves, volt községi kisbíró, népfölkelő, a katonai parancsnokságtól szabadságot kapván, hajón utazott hazafelé. Meggondolatlanságában a hajószélén végig húzódó korlátra ült. A Dunán erős szél fújt. Amint egy hevesebb szélroham a fején lévő katonasipkát megmozgatta, kezével a sapka után nyúlt s eközben egyensúly veszítve, a vízbe zuhant. Ezer szerencséjére, hogy a kerék nem csapta agyon. Bizonyára esés közben sokkal mélyebben merült a víz alá, mint amilyen mélyen a kerék jár. S mikor a víz fölfelé vetette, a kerék már átzakatolt fölötte. A kapitány rögtön megállította a hajót, a matrózok a mentőcsónakot leoldották. Az utasok nagyrésze csak akkor tudta meg a szerencsétlenséget, mikor Bertók mintegy száz méternyire a hajótól a Duna közepén küzdött a hajó- és a szélverte hullámokkal. A vízbe esett, halálos félelmében emberfölötti erőfeszítést fejtett ki, mihelyt a csónakba emelték, azonnal elveszítette eszméletét. Ordason tették ki, majd kocsin Géderlakra szállították, s csak másnap reggel tért magához. Az izgalmak nagyon legyöngítették.

Halálos gázolás. Cselik Margitkát, Cselik Mihály állami vasúti raktáros hét éves lányát, e hónap 12-én este fél 7 órakor Bruckner Lajos itteni kereskedő üres kocsija, melyen 2 ember ült, a Kossuth Lajos utcában elütötte. A kislány az üres kocsi hátsó kerekei alá került, s azok törték össze, olyan szerencsétlenül, hogy a kislány a sérüléseibe még aznap belehalt. Vizsgálat folyik az ügyben.


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás