Z.E.U.SZ. papucsa

2014.09.08 13:34    |    Dávid Attila  

Ennek a robotnak a hétköznapi neve „zárt egység univerzális szolgálatra” volt, de már időtlen idők óta mindenki csak az ebből alkotott mozaikszót, a Z.E.U.SZ.-t használta a megnevezésére.

Az imént azt mondtam, hogy mindenki? Hát, már aki még élt a küldetésből. Egyre kevesebben voltak, és egyszer eljött az a pillanat, hogy már csak egyetlen halandó maradt az egész hatalmas hajón, a tengernyi műszer és a sok különféle robot között. Ez a halandó – a nevére már nem emlékszem, nevezzük X.Y.-nak – egyfajta titkárnak/barátnak/családtagnak tekintette Z.E.U.SZ.-t. Beszélt hozzá, mesélt neki. Sokat. A túlnépesedett, kizsigerelt, háborúk dúlta otthonról, ahonnan régen elindultak, és ugyanazon Naprendszer egy másik bolygójáról – az új hazáról –, ahova tartanak, ahol telepeket akarnak/akartak létrehozni. Z.E.U.SZ. mindig figyelmesen hallgatta X.Y.-t, hiszen érzelmi intelligenciája (is) messze meghaladta egy átlagos halandóét.

Z.E.U.SZ.-nak különösen tetszettek a halandók régi, személyes használati tárgyai, amiket még otthonról hoztak magukkal – hiszen ezek a tárgyak teljesen különböztek a hajón lévő – egykor modernnek számító – műszerek és robotok fémötvözeteitől. A legjobban X.Y., az utolsó halandó míves, különös gonddal – és nagy szó: kézzel, nem géppel! – készített öreg bőrpapucsa tetszett Z.E.U.SZ.-nak.

Amikor ezt észrevette, a már egyre rosszabb állapotban lévő idős X.Y. odaajándékozta öreg papucsát Z.E.U.SZ.-nak, s hamarosan meghalt. Pedig már közel volt a cél: nem sokkal később a hajó a célbolygóhoz ért és az automatika leszállította a hatalmas monstrumot a bolygó felszínére.

A zsilipek lassan kinyíltak, és Z.E.U.SZ. – lábán a saját maga által méretre igazított míves bőrpapuccsal – kilépett a bolygó földjére. Lassan körbenézett, és a halandók sóhajtásához hasonló hangot adva megszólalt:

– Gyönyörű ez a Kék Bolygó!


Publicisztika

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás